Forum Budowle.pl Strona Główna Forum Budowle.pl
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Najwyższa kiedykolwiek wzniesiona konstrukcja na świecie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Budowle.pl Strona Główna -> Budowle i architektura
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grossiaczek
Użytkownik

PostWysłany: 22/07/2007 12:29:31    Temat postu:

Witam!

Od razu przepraszam za odkopanie tematu.

Zafascynowała mnie ostatnio ta budowla i trochę szkoda że już jej nie ma, bo na pewno była dumą polskich inżynierów.
Znalazłem w sieci 5 filmów na jej temat. O budowli jeszcze przed runięciem i po opowiada inż Zygmunt Grzelak, kierownik tego obiektu. W jego komentarzach po katastrofie widać wyraźnie że kochał swoją pracę, mówi o tym z dużym przejęciem. Jest również przedstawiona ekspertyza i prawdziwe powody runięcia masztu przez inżynierów Politechniki Warszawskiej.
Zapraszam do oglądania:
http://www.toky.it/video_amatoriali_player.asp?video=5ZrTa9dMXmE&v=wysokosc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Numer Gadu-gadu
ppp111
Użytkownik

PostWysłany: 27/07/2007 14:21:18    Temat postu:

Ja mam pewno duzo wiecej lat niz wielu z tutejszych autorow i pamietam, jak kiedys pod koniec lat 70-tych pojechalismy z rodzicami specjalnie w drodze z wakacji znad morza przez okolice Gabina aby zobaczyc maszt... i akurat zrobilo sie tak mgliscie, ze tylko widzielismy, ze w Konstantynowie przejezdzamy obok RCN.... I dalej mleko. Pamietam jak dzis. I w ten sposob starcona zostala jedyna okazja.

O runieciu dowidzialem sie mieszkajac za granica - i bylo mi szkoda.

Miesiac temu jechalem znowu przypadkowo przez Gabin (pierwszy raz od 30 lat...) i nie zdawalem sobie sprawy, ze mozna wejsc i cos obejrzec.

A straznicy nie maja pretensji o to chodzenie po terenie?

Co do odbudowy - to tak sobie mysle, ze nawet jakby sie odbudowalo, to niezaleznie od wysokosci nie bedzie mialo takiego romantyzmu jak ta budowla z czasow PRL (powaznie !). To nie bedzie dzielo inzynierskie, a tylko narzedzie do nadawania.... Sad Bo atmosfera lat 70-tych nie da sie odtworzyc. W tym sensie strata masztu jest bezpowrotna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tadekmaj
Użytkownik

PostWysłany: 24/09/2007 16:01:34    Temat postu: maszt radiowy

Uważam ze miałem to niebywałe szczęście zwiedżić ten ośrodek nadawczy w Konstantynowie, w czasach świetności tego obiektu.Oczywiście największe wrażenie robił potężny niebotycznej wysokości maszt radiowy. Pozwolono nam podejść nie malże pod samą podstawę masztu, bo akurat trwała przerwa konserwacyjna radiostacji i maszt nie emitował programu radiowego. Nie samowity widok i respekt przed tą ogromną konstrukcją. Jestem po dziś dzień pełen uznania dla ludzi którzy coś takiego zbudowali.Oczywiście ze szkoda, ze tego masztu już nie ma i smutek ogarnia, jak oglada się to miejsce gdzie ta najwyższa na swiecie budowla stała. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
resist10
Użytkownik

PostWysłany: 23/08/2008 23:52:51    Temat postu:

http://picasaweb.google.pl/masabaj/20070923KonstantynWMasztRadiowy64638M19741991

Kilka fotek z wizyty na terenie RCN.
W przygotowaniu zdjęcia z wnętrza budynków RCN.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Budowle.pl Strona Główna -> Budowle i architektura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: