Forum Budowle.pl Strona Główna Forum Budowle.pl
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Wyburzenie biurowca Waryńskiego w Warszawie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Budowle.pl Strona Główna -> Wasze zdjęcia i filmiki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łukasz-O
Użytkownik

PostWysłany: 11/03/2007 01:00:08    Temat postu: Wyburzenie biurowca Waryńskiego w Warszawie

Linki znalazłem na innym forum

http://czarnota.org/gallery/albums/warszawa/zmiany/___Wola/Warynski/2007_02_28_-_Warszawa_ul_Kolejowa_-_Zaklady_Warynskiego.avi

http://www.dziennik.pl/Load.aspx?TabId=14&Acion=LoadF&lsnf=AS03-0012&mediaId=3522&articleId=33582
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wojto
Administrator

PostWysłany: 11/03/2007 18:51:30    Temat postu:

A czego one były takie przecięte na pół jeszcze przed wyburzeniem?
Poza tym, nie wiem jaki był zamiar wyburzających, ale widziałem, że po wyburzeniu środkowy jakby filar pozostał cały, a w wyburzaniu chyba chodzi, aby rozdrobnić na jak najmniejsze części budynek, by łato wywieźć gruz, a nie tylko o to, by przewrócić budynek.
Zobacz profil autora Odwiedź stronę autora Numer Gadu-gadu
Łukasz-O
Użytkownik

PostWysłany: 12/03/2007 00:01:20    Temat postu:

wojto napisał:
A czego one były takie przecięte na pół jeszcze przed wyburzeniem?
Poza tym, nie wiem jaki był zamiar wyburzających, ale widziałem, że po wyburzeniu środkowy jakby filar pozostał cały, a w wyburzaniu chyba chodzi, aby rozdrobnić na jak najmniejsze części budynek, by łato wywieźć gruz, a nie tylko o to, by przewrócić budynek.

Budynek został "przecięty" celowo aby podnieść bezpieczeństwo kontrolowanego przewrotu w prawo. Biurowiec znajdował sie przy samej ulicy a po drugiej stronie jest stacja LPG. Nie muszę pisać co by się mogło stać gdyby jednak budynek rozsypał się w pionie zasypując ulicę i pobliską stację. Po za tym nie trzeba było sprzątać ulicy.
Przepołowienie budynku dokonała specjalna maszyna gąsienicowa z gigantycznym wysięgnikiem zakończinym młotem pneumatycznym.
Nie wiem dlaczego pionowy szyb windy nie rozsypał się w drobny mak, możę miało to jakiś cel dla ekipy wyburzającej. Dla spostrzegawczych dodam, że podczas przewracania się szybu widać na górze nie zdemontowany silnik dźwigu (windy).
W miejscu zakładów Waryńskiego ma powsać osiedle mieszkaniowe, szkoda tylko, że nie pomyślano najpierw o drogogach dojazdowych. Zamiast budować osiedla na obrzeżach miasta to oni budują w centrum, cóż chyba trzeba będzie w przyszłości kupić helikopter Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aston
Użytkownik

PostWysłany: 17/11/2007 22:12:30    Temat postu:

wojto napisał:

Też tego nie rozumiem - w wyburzaniu budynku, chodzi o to, żeby zniszczyć elementy nośne - ściany, zbrojenie itp. Szyb windy jest najmocniejszą częścią budynku - najczęściej szyb jest częścią trzonu czyli elementu konstrukcyjnego przenoszącego około 50% obciążeń z budynku(zależy od budynku) z tego powodu jest bardzo sztywny i trudny do zniszczenie. W związku z czym zasada jest taka, że ładuje się tam więcej ładunku wyburzającego. Wnioskuje, że to albo błąd przy wyburzaniu, albo taki był zamysł?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Budowle.pl Strona Główna -> Wasze zdjęcia i filmiki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: